SOLO ACTUEEL

SOLO ACTUEEL

ACTUEEL

Columns, actualiteiten, rariteiten en markante feiten...

Tussen de raggels

ActualiteitenPosted by Von Solo Thu, August 31, 2017 09:07We bouwen een nieuw huis van een oud huis. Dinsdag was het dak open gezaagd en was de opzet van een vernieuwde dakkapel aangebracht. Deze was door de bouwers netjes ingepakt tegen regen. Woensdagochtend ging ik mijn bouwproject inspecteren. En het had hard geregend. Heel hard.

Op de eerste verdieping lag er een plas op de vloer die gestaag gevoed werd door een stroom druppels van de tweede verdieping. Ik schrok me de pleuris en keek de uitvoerder aan. Snel probeerde ik me te herstellen. Hij haalde zijn schouders op en keek me verontschuldigend aan. Vervolgens zei hij dat je het nog zo goed in kan pakken, maar dat er maar een klein plekje nodig is om met zo een regenval aardig wat water binnen te krijgen. Het was allemaal niet zo erg en zou wel opdrogen. Het was allemaal veel erger geweest als de afwerkvloeren er al in hadden gelegen. Dat had hij ook al eens meegemaakt. Hij keek me zalvend aan en met een zweem van gerustgesteldheid verliet ik de bouwplaats. Alles was in orde.

Een ouder die tegen een kind zegt dat het morgen wel uit spelen mag en het kind dat schoorvoetend zegt dat het in orde is. De dokter die tegen een patiënt zegt dat er een behandelplan is en de zieke die zegt dat het wel gaat allemaal. Een ambtenaar die tegen een politicus zegt dat het in orde is en de politicus die dat graag gelooft. Een leider die tegen zijn volk zegt dat er geen reden is tot bezorgdheid. Het volk dat niet protesteert. Je vriendin zegt dat er niets aan de hand is en jij zegt oké. Wat we aan feiten communiceren is in het gunstigste geval enkel een beetje incompleet of gekleurd. Het is hoe we dagelijks met zijn allen prudent en discreet zijn. Omdat dat werkt. We laten ons soms liever inpakken dan verder te vragen. En pakken elkaar zo in.

Zo is er meestal dus een diepere bedoeling achter de woorden. Een woord achter een woord. Een raadsel en een oplossing in één of helemaal niets. En dat is het. Het gaat om het raadsel. En het gaat om het zoeken. De feiten zijn vaak banaal en statisch. Het hoeft niet te kloppen en het hoeft niet begrepen. En dat is poëzie. Daarmee is poëzie of we het willen of niet de rode draad in alles in het leven. Misschien speldde mijn aannemer me een verhaal op de mouw, Misschien een halve waarheid. Aan mij om daar wat van te vinden en vooral hoe om te gaan met de situatie. Want daar gaat het om. Vrijheid is wat jij doet met wat je wordt aangedaan, zei Sartre al.

Zogenaamde transparantie en openheid is voor nitwits die, denken dat dat alles beter maakt. Maar het leven is gelukkig veel subtieler dan dat.  • Comments(0)//actueel.vonsolo.nl/#post9