SOLO ACTUEEL

SOLO ACTUEEL

ACTUEEL

Columns, actualiteiten, rariteiten en markante feiten...

Studieboek

ActualiteitenPosted by Von Solo Thu, August 17, 2017 07:13Kleding opvouwen. Bureau opruimen. Brief schrijven. Flessen inleveren. Boodschappen doen. Keuken opruimen. WC chloren. Boekenkast herschikken. Eindje fietsen. Nog even mama bellen. Even uitrusten. Alles doen wat er te doen valt. Alles behalve dat studieboek opendoen en echt nog even een eindsprint trekken voor dat tentamen van morgen. Daar heeft het digitale tijdperk een einde aan gemaakt.

Maar uiteindelijk heb je je school afgemaakt en een baan gevonden en ga je dagelijks naar kantoor. Je zit te wachten tot het systeem opgestart is. Dat duurt en duurt. In de tussentijd kijk je op NU.nl. Dan opent de mail. Je kijkt in je digitale agenda. Er komt nog een mail binnen. En nog één. Eerst die mails. Dan wat gepland is. Maar dat is niet heel boeiend. Wel belangrijk, maar niet heel spannend. Je kijkt op Facebook. Kijkt op Twitter. Beantwoord drie mails. Lees twee mails. Opent een Excel sheet. Kijkt naar de cijfers. Kijkt in je agenda. Verschuift wat taken. Eerst weer een paar nieuwe mails. Er komt een Appje binnen. Je kijkt en beantwoordt. Zo gaat het de hele dag door. Aan het einde van de dag sta je op uit je bureaustoel en verlaat je de twee vierkante meter waar je alles gedaan hebt. Alles behalve wat je gepland had. Maar dat heb je digitaal toch verschoven.

Je komt thuis. Na het eten als de kinderen op bed liggen ga je op de bank liggen. Je pakt je iPad. Weer Twitter. Facebook. Doorlinken en -klikken. Wikipedia. Meer nieuws. Nog meer nieuws. Plaatjes, YouTube. Toch nog wat mails en om half elf sta je al bijna over je slaap heen weer op. Om naar bed te gaan. En te concluderen dat je alles gedaan hebt behalve wat je echt had gewild. Want nu herinner je je het ineens weer. Je wilde een boek lezen, een gedicht schrijven of een eindje wandelen.

Alles lijkt nog hetzelfde gebleven als vroeger. Ontwijkend gedrag dat makkelijk toe te schrijven zou zijn aan een concentratiestoornis. Of wat men vroeger gebrek aan discipline of luiheid noemde. Maar er is een subtiel verschil. Vroeger had je een studieboek. Dat lag geduldig te wachten. Je kon er enkel mee studeren. Verder deed het ding niets. Dus als je wat anders wilde, Dan moest je iets buiten het boek om verzinnen. Dat leidde vaak tot een opgeruimd huis of een gezonde portie lichaamsbeweging. En daar zit het verschil.

Onze tegenwoordige digitale media verhinderen ons door de oneindige afleidingen tot het werkelijk komen tot daden. Ook al hebben deze daden niets met onze planning te maken. Ze vermoorden hierdoor een elusief proces dat ongemerkt kan leiden tot nuttige, zij het ongeplande, activiteit. Of zelfs spontane creativiteit. Onze schermpjes leiden ons af met een overload aan gegevens en aan het einde van de rit zitten we nog steeds achter bureau of liggen we nog steeds op die bank. En vragen we ons af waar al de tijd gebleven is. De WC riekt nog steeds. Het aanrecht staat nog steeds vol. Zowel de vuilnisbak als de trashbin zijn vol. En de online tutorial is nog steeds onafgerond. Maar we hebben gelukkig niets onverwachts gedaan, omdat we praktisch gezien niets gedaan hebben dat ons verder bracht. De vooruitgang is onze stilstand.

Ergens in een hoekje zucht stilletjes een studieboek.  • Comments(0)//actueel.vonsolo.nl/#post7