SOLO ACTUEEL

SOLO ACTUEEL

ACTUEEL

Columns, actualiteiten, rariteiten en markante feiten...

Hoekstenen

ActualiteitenPosted by Von Solo Thu, August 03, 2017 11:35Christen Unie zegt het. CDA zegt het. Mensen met een gemiddelde mening over de maatschappij vinden het. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Dat maakt dat instituut tot de heiligste, hoogste vorm van samenleven. Maar wat als het gebouw van de samenleving nou meer hoeken zou hebben dan één?

Deel 187. Hoekstenen

Mens begint alleen. Mens zoekt ander mens. Twee mensen maken kind. Twee mensen maken nog een kind. En als ze hogere middenklasse of religieus fanatisten zijn, dan maken ze er nog meer. En dat is geheel geaccepteerd. Het is de way-of-things. Niemand stelt er vragen bij. Je hoeft er geen goedkeuring voor te vragen. It goes without saying dat je goed bezig bent.

Maar dan de mens, die alleen is. En geen ander mens zoekt. In zijn of haar eentje geen kinderen maakt. Dat is natuurlijk raar. Die zijn éénzaam, want ze zijn alleen. En ze zijn een beetje zielig, want ze ‘hebben niemand’. Er vanuit gaande dat je door het creëren van een relatie na het baren van kinderen ook automatisch die mensen ‘hebt’.

Van de eerste groep kan ik zeker stellen dat ze in hun creativiteit en spontane processen ernstig gehinderd worden. Dat komt omdat relaties ten alle tijde overleg over de kleinste tot de grootste dingen vereisen. Overleg is de doodsteek voor spontaniteit en compromisloosheid. En dan kinderen. Er moet voer in, ze zijn moe, ze zijn nukkig en in alles reageren ze primair op momenten dat dat niet uitkomt. De nekslag als er uren ononderbroken concentratie benodigd zijn om tot een geniaal meesterwerk te komen.

Dan de mens alleen. Deze heeft uiteraard ook gewoon vierentwintig uur in zijn dag zitten, maar ontbeert dus de factoren overleg en ‘overmacht’. Hierdoor bezit de mens alleen het vermogen spontaan en creatief aan de slag te gaan. Of dit nu is met het maken van een meubel, het bouwen van een computer, het creëren van een kunstwerk of wetenschappelijk onderzoek. Ongehinderd is het sleutelwoord in deze.

Het gezinsleven kent vele vreugden en het heeft ook zijn nut. Maar om het te bestempelen als de enige hoeksteen is kortzichtig en zwart-wit. De zelfstandigen zijn een andere hoeksteen. Zonder mensen die kinderen maken is het onmogelijk zelfstandigen te maken. Maar zonder zelfstandigen ontbeert onze maatschappij een gigantisch potentieel dat ongehinderd zijn gang kan gaan. Zij hebben het potentieel te compenseren voor het gebrek aan ‘vrije productiviteit’ van de gebonden exemplaren. We zouden ze moeten koesteren. Of ten minste waarderen voor de keuze dat ze ‘het anders doen’. Het één noch het ander is heilig. Maar beiden onmisbaar om de wereld verder te brengen.  • Comments(0)//actueel.vonsolo.nl/#post4