SOLO ACTUEEL

SOLO ACTUEEL

ACTUEEL

Columns, actualiteiten, rariteiten en markante feiten...

Casus Cornell/Bennington

ActualiteitenPosted by Von Solo Thu, July 27, 2017 08:08


Nieuws is als een goed verhaal. Het hoeft niet waar te zijn. Als het maar waarachtig is en een groot publiek aanspreekt. Het grootste belang is dat het strookt met wat de meeste mensen als ‘waarheid’ zouden kunnen aanvaarden. Het moet niet te ingewikkeld zijn en net niet zo verontrustend dat men er niet van zou slapen, maar net ongemakkelijk genoeg, zodat men de volgende dag naar meer verlangt. Dat zijn de regels van goed nieuws.

Deel 190. Casus ‘Cornell/Bennington’

De tijd van feiten is ten einde. Meningen vieren hoogtij. Dit is het perfecte tijdperk voor manipulatie via digitale massamedia. Wie de media beheerst, beheerst de ‘waarheid’. Het is zonder diepteonderzoek niet meer mogelijk ‘news’ van ‘fake news’ te onderscheiden. Het zijn niet meer feiten die de waarheid bepalen, maar opinie, overredingskracht, goodwill en Godwin. De geschetste situatie wordt haarfijn weergegeven in de James Bond film ‘Tomorrow never dies’, waarin mediatycoon Elliot Carver voor eigen grotere glorie een wereldoorlog tracht te veroorzaken via handige beïnvloeding van het publieke sentiment.

Leuk in ‘Tomorrow never dies’ is ook, dat er een huurmoordenaar in zit die als specialisme heeft moorden op een ongeluk of een zelfmoord te laten lijken. Eén van zijn paradepaardjes is ook de ‘Rockstar-suicide’. En daar maken we een sprong naar de recente overlijdens van Chris Cornell (Soundgarden) en Chester Bennington (Linkin Park). De doodsoorzaak was bij beiden zelfmoord door ophanging of poging daartoe. Beide sterren waren vrienden van elkaar. Beiden hadden een slechte jeugd, een historie van drank en drugs achter de rug. Daarbij waren beide depressieve persoonlijkheden. Dit bij elkaar optellend is de som snel gemaakt. Ja, dan maak je je op een goed moment maar van kant. Iedereen zal het daar mee eens zijn.

En toch wil ik de volgende hypothese eens nalopen. Er gaan stemmen op dat de twee wellicht vermoord zijn omdat ze een pedofilie netwerk wilden onthullen. Deze hypothese kan in principe meteen van tafel, want het gaat dan om een soort samenzwering. En zoals we allemaal weten bestaan samenzweringen niet. Dat zijn verzinsels van linkse fantasten. Nochtans wil ik twee onopgehelderde voorbeelden aanhalen waarbij ‘zelfmoorden door ophanging’ nog immer betwijfelenswaardig zijn. Te weten het geval Rudolf Hess, de laatste gevangene van de Spandau gevangenis, en het geval van Gudrun Ensslin van de Baader-Meinhoff groep. In beide gevallen gold dat de slachtoffers eigenlijk geen opportune reden hadden om zich van het leven te beroven.

Het is eenvoudig is iemand te vermoorden door ophanging of verwurging en het vervolgens op zelfmoord te laten lijken. Daarbij zijn drie factoren van belang en dat is dat het slachtoffer overweldigd kan worden, dat de ruimte niet publiek is en dat het slachtoffer alleen is. In de genoemde gevallen, te weten gevangenissen en hotels, is het relatief eenvoudig voor een kwaadwillende om (eventueel met wat hulp) toegang te krijgen en de ‘ideale situatie’ voor een geënsceneerde zelfmoord te creëren.​

In geen van de gevallen beweer ik dat het moord was. Het ontbreekt echter wel aan stijl om er op een dergelijke manier een einde aan te maken. En alle genoemde personen hadden op hun eigen manier een behoorlijke flair. En in de gevallen van de heren rocksterren waren er zo tien glamoureuzere wijzen te verzinnen geweest om zichzelf van het leven te beroven. Tussen neus en lippen door op een onpersoonlijke hotelkamer ver van huis opgehangen aan een badkamerdeur is karig. Ze hadden beter verdiend. Ik denk dat we nu moeten rouwen en het nieuws van de middenweg als schrale troost moeten aannemen. Dat is de geldende consensus.

Zelf ben ik van mening dat suïcide ook groots mag en kan. Hemingway, Hunter Thompson, Kurt Cobain en zelfs onze eigen Herman Brood hebben laten zien dat het kan. Dus mocht ik ooit opgehangen in een hotelkamer aangetroffen worden, dan weet u bij deze dat het wél moord geweest moet zijn.

Ik ben overigens nog steeds benieuwd hoe Antonie Kamerling en Joost Zwagerman aan hun einde zijn gekomen, maar ik vrees het ergste.  • Comments(0)//actueel.vonsolo.nl/#post2